Nieuws

Ingezonden column

Het hele seizoen Eredivisievoetbal in Emmen, ongekend. Dit hadden we in vorig seizoen niet verwacht toen we het periodekampioenschap mis liepen en bijna niet meer wonnen. Tot aan de play-offs. We lootten NEC en er bekroop ons een angstgevoel. Maar diep van binnen wisten we dat we kans maakten. Toen we na tien minuten met 2-0 voor stonden groeiden de hoop: “’Het zal toch niet? Emmen in de Eredivisie’?’’. NEC-uit werd kansloos verloren maar we waren door. Sparta thuis hielden we op gelijk en uit wonnen we met 1-3! 20 mei 2018 is in ons geheugen gegrift. Maar dan, we zitten in de Eredivisie. Er was een stormloop aan vraag naar seizoenkaarten, iets wat voor bewondering zorgde in Emmen en in het noorden. Successupporters worden het genoemd.

Maar daar wil ik iets over zeggen. Ik heb nu een paar jaar een seizoenkaart en ging daarvoor al jaren naar FC Emmen. Vrijwel niet zat er meer 4.000 man. Gemiddeld 3.000 man, laten we ’t daar op houden. Onlangs was Anco Jansen te zien in ‘Bij Andy in de Auto’, waar Andy van der Meijden in gesprek gaat met voetballers. Jansen liet daar blijken dat ze vorig seizoen wel eens dachten dat de wedstrijd naar een andere dag verplaatst was omdat er zo weinig mensen zaten. Dat doet mij als supporter wel pijn. Maar dan seizoen 2018-2019, de Oude Meerdijk zit stampvol.

De Brigata Fanatico heeft tijdens de play-offs in samenwerking met de supportersvereniging prachtige spandoeken gemaakt en de openingswedstrijd van het thuis-seizoen tegen AZ waren er ook prachtige sfeeracties (vlaggen, spandoeken, liederen), net zoals de wedstrijden erna tegen De Graafschap en PEC ook een prachtige sfeer was. Kinderen op de Noord-tribune die beginnen te zingen en de hele rechterkant van de Zuid-tribune vol met fanatiekelingen.

In vak 20 zien wij het allemaal aan en dat doet ons goed. De spelers van FC Emmen doet dat ook wat, een vol uitvak op 20 mei in Rotterdam, volle stadions als ze thuis spelen, dat geeft ze echt wel een boost. Ondanks dat de resultaten er misschien niet zo naar zijn wanneer we thuis spelen wil ik toch een oproep doen naar de Emmenaren.

Blijf komen! Onlangs hebben we Odin’59 thuis geloot in de beker. Het mooiste is natuurlijk als op woensdag 31 oktober de Oude Meerdijk net zo vol zit als de thuiswedstrijden die al zijn geweest en die nog komen gaan. Want ik denk, met de steun van het publiek en een geweldige sfeer, moeten we het nog een jaar kunnen redden in de Eredivisie. En dan zit het stadion nog steeds vol. De eerste dagen van het seizoen 2018-2019 waren mensen lovend, Voetbal International heeft er zelfs nog een artikel aan gewijd, de sfeer in het stadion, ondanks dat er verloren is.

Daarom wil ik een oproep doen aan wat anderen ‘successupporters’ noemen, blijf het hele seizoen komen en de seizoenen daarna, ongeacht de resultaten. Want de sfeer die er nu is op de Oude Meerdijk, zo zou het elke thuiswedstrijd moeten zijn.

Bedankt Jesse!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s